Mas d'en Gil (Priorat)

Mas d'en Gil

Een prachtig wijnhuis in de Priorat

Pere Rovira voltooide zijn droom in 1998, toen hij een fraaie wijngaarde kon kopen in de Priorat Bellmund. Het wijnbedrijf is genaamd Mas d'en Gil en mag zich nu al rekenen tot de tophuizen uit de Priorat. De wijngaarden zij 45 hectare groot en zijn gelegen op een hoogte van 300 meter. Hij verbouwd er de typische Priorat druiven de grenache, carignan en, meer recent, cabernet sauvignon, syrah en viognier. De wijngaard werkt volgens de principes van de biologische landbouw. De wijnen Gran Buig en Clos Fonta behoren al tot de cultwijnen uit de Priorat en de Coma Vella en Bellmunt zijn de wiijnen van Mas d'en Gil die een uitstekende prijs/kwaliteit hebben.

Een mooi filmpje over het werk in de wijngaard in de Bourgogne

Retour en Bourgogne - nu in de bioscoop (2017)

Een leuke feelgood movie over twee broers en een zus in de wijnstreek Bourgogne.

De oudste broer verlaat het ouderlijk huis en de Bourgogne om de wereld rond te reizen. Wanneer zijn vader op sterveen ligt reist hij terug en ziet hij zijn broer en zus weer die daar nog steeds op hetzelfde domein wijn maken. Wanneer hun vader overlijd moeten ze met z'n drieën moeilijke keuzes maken over hoe nu verder. Gedurende het jaar en de verschillende seizoenen zullen ze rijpen, net als de wijn die ze produceren. Het is een film met een mooi verhaal en geeft ook een mooie en reëel kijkje in de wereld van wijn maken in misschien wel de mooiste wijnstreek ter wereld. 

Somm Official Trailer 2013

Het Institute of Masters of Wine is hét instituut voor de hoogste internationale wijnopleiding op aarde. Een elite-opleiding, want je komt er niet zomaar op. Je moet gevraagd worden door een zittende Master of Wine. In Nederland hebben we ook twee Masters of Wine en dat zijn Cees van Casteren en Frank Smulders.

Deze film (docu) geeft volgt vier kandidaten die proberen te slagen voor dit bijna onmogelijke examen. Na het zien van deze film kijk je op een hele andere manier naar wijn. Een must see voor iedere wijnliefhebber 

SOMM: Into the Bottle Official Trailer 1 (2015)

omm: Into the Bottle” gaat dieper in op het beroep van sommelier en de wijnproductie, waarbij de kijker inzicht krijgt achter de schermen zodat hij ziet hoe wijn eigenlijk wordt gemaakt. Wise introduceert ons bij enkele van de meest interessante persoonlijkheden uit de wereld van de wijn en brengt ons naar een aantal van de mooiste plekken. Er volgt een ontmoeting met Jean-Louis Chave, de nestor van de noordelijke Rhône, en Jean Trimbach, wiens familie wijn heeft gemaakt in de Elzas gedurende 13 generaties. We volgen de druiven uit de wijngaard naar de wijnmakerij en worden vakkundig ingewijd in de geheimen van fermentatie en eiken vaten. Stoffige oude flessen, die worden ontkurkt in beschimmelde kelders, bieden inzicht in de magie van leeftijd van de fles. De regisseur verkent prachtige wijngaarden uit de hele wereld, van Italië’s Alto Adige tot Californië’s Napa Valley.

Wijnproeven op het hoogste niveau

Een klein stukje uit de film Somm waarin één van de kandidaten voor het Masters of wine examen Ian Cauble een wijn beschrijft en analyseert om uiteindelijk tot een conclusie te komen welke wijn het is, uit welk jaar en waar de wijn vandaan komt. Hij beschrijft de wijn iets uitgebreider dan "ja lekker wijntje" .....