Blog

view:  full / summary

Wijn is er om van te genieten!

Posted on June 13, 2018 at 9:25 AM Comments comments (15860)

Wijn

Er wordt veel over gesproken, gediscussieerd, geanalyseerd, het wordt verzameld en heel veel gedronken, maar wat mij betreft wordt er veel te weinig van genoten.

Dit heeft verschillende oorzaken en het is heel eenvoudig om meer van wijn te genieten.

Het belangrijkste is wel doe er niet te moeilijk over. Daarmee bedoel ik dat het leuk is als je kan ruiken dat er aroma’s van kers, bramen, chocolade, leer, tabak e.d. in je wijn zitten, maar uiteindelijk heb je daar heel weinig aan. Als je van kersen wilt genieten koop dan vooral een mooie bak kersen bij een boer langs de weg en heb je zin in chocolade haal dan een lekkere reep Tony Chocolonely.

Hieronder 3 tips om je op te helpen om meer te genieten van je heerlijke glas wijn


Tip 1: Kies de juiste wijn bij de juiste setting

Op een bloedhete zomerdag zul je op het terras waarschijnlijk meer genieten van een fris glas witte wijn of rosé dan van een zware rode wijn.

Mocht je dan toch niet van witte wijn houden en alléén rode wijn willen drinken, neem dat een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir en drink deze lekker gekoeld op zo’n 14 graden.


Tip 2: Drink de wijn op de juiste temperatuur  

Mousserende wijn ( Prosecco) 6-8 graden

Droge witte wijn 6-8 graden

Volle (hout gelagerde) 10-12 graden

Complexe witte wijn (o.a. dure witte Bourgognes) 11-14 graden

Lichte rode wijn 14- 16 graden (o.a. Beaujolais , Pinot Noir, rode Bourgogne)

Medium rode wijn 16-18 graden o.a. (Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, etc.)

Rode wijn met veel tannine 17-19 graden (Bordeaux blends)

Laat je niet misleiden door de term serveren op kamertemperatuur. Dit kom je nog weleens tegen bij rode wijn, maar dat stamt nog uit de tijd van vroeger toen er geen centrale verwarming was en de meeste kamers in huizen een temperatuur hadden van 17-18 graden. Onze huidige woningen zijn meestal minstens 20-21 graden en dat is dus veel te warm voor de wijn. Een tip hierbij is dan ook om rode wijn die je uit de kast haalt om te drinken even 15-20 minuutjes in de koelkast te zetten alvorens te schenken en je zult zien dat de wijn dan een stuk frisser en eleganter is en daardoor een stuk beter smaakt. 


Tip 3: Begin bij het begin

Hiermee bedoel ik dat er mensen zijn die denken dat wanneer ze gewoon een hele dure wijn kopen die dan ook automatisch veel lekkerder zouden vinden en dus meer van genieten. Het tegenovergestelde is juist vaak waar. Over het algemeen is het zo dat hoe duurder de wijn hoe complexer die is. Hoe complexer de wijn hoe moeilijker het is om de wijn te begrijpen en dus om er van te kunnen genieten.

Vergelijk het maar heel simplistisch met lezen. Een kind leer je ook eerst lezen met hele eenvoudige woordjes en boeken en van daaruit bouw je dat op naar boeken met steeds meer en complexere inhoud. Als je een kind wanneer het net kan lezen direct een zwaar literair boek zou laten lezen zou het daar niets van begrijpen en daardoor ook helemaal niet leuk of interessant vinden en er zeker niet van kunnen genieten.

Met wijn werkt dat eigenlijk hetzelfde. Je moet veel ervaring hebben en al vele andere wijnen gedronken hebben om zo’n complexe wijn te kunnen begrijpen. Wanneer je beter kan begrijpen hoe de betreffende wijn in elkaar steekt zal je er veel meer uithalen en er ook veel meer van kunnen genieten.

Tekst: Marcel van Driel

Bordeaux linkeroever versus rechteroever

Posted on July 30, 2017 at 8:15 PM Comments comments (37)

You need Adobe Flash Player to view this content.

You need Adobe Flash Player to view this content.

You need Adobe Flash Player to view this content.

Voor alles een eerste keer en voor mij betekent dat mijn eerste blog over wijn.

Vandaag wil ik een proefervaring delen van twee kwaliteitswijnen uit de Bordeaux. De meeste mensen met enige kennis van wijn weten dat de Bordeaux wijnregio gesplitst wordt in twee delen door de rivier de Gironde. Er zit verschil in de wijnen die gemaakt worden aan de linkeroever en die gemaakt worden aan de rechteroever. Dit komt o.a. door de verschillende druivenrassen en verschillende bodemsoorten waarop de druiven groeien. De linkeroever staat vooral bekend om de wijngebieden Médoc en Haut-Médoc. De rechteroever staat vooral bekend om de streek Pomerol waar o.a de duurste wijn Chateau Pétrus vandaan komt. De wijn van Chateau Pétrus is gemaakt van 100% Merlot, dus diegene die altijd dachten dat van Merlot alléén eenvoudige supermarkt wijnen gemaakt werden hebben het goed mis. Houd rekening met een bedrag vanaf ongeveer €2000,- voor een fles Pétrus.

De linkeroever wordt gedomineerd door de druif Cabernet Sauvignon. Bordeaux wijnen zijn (bijna) altijd assemblages (mengeling van 2 of meer druivensoorten). De wijnen aan de linkeroever bestaan voor het grootste gedeelte uit Cabernet Sauvignon met daarbij een percentage Merlot en een kleiner percentage Cabernet Franc en/of Petit Verdot. De Cabernet Sauvignon heeft aroma’s van kruiden, zwarte bessen, pruim, kers, cederhout, tabak en leer. Deze laatste twee aroma’s komen meer op de voorgrond naarmate de wijn ouder wordt. Verder heeft de Cabernet Sauvignon veel tannines waardoor deze wijnen vaak een zeer geschikt bewaarpotentieel hebben.Bekende gemeenten aan de linkeroever zijn St-Estèphe, St-Julien, Pauillac en Margaux.


De rechteroever wordt gedomineerd door de druivensoort Merlot. De ondergrond bestaat hier voornamelijk uit zand en kalk. De wijnen die gemaakt zijn van de Merlot druif zijn zachter van smaak en over het algemeen ook toegankelijker dan de soms (zeker in jongere jaren) wijnen van de linkeroever door de sterkere tannines die daar in de Cabernet Sauvignon druif zitten. De wijnen aan de rechteroever bestaan voor het grootste deel uit de Merlot druif met daarbij meestal een deel Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc of Malbec. Bij Merlot herkennen we zoete fruitigheid met elementen van zwarte bessen, kersen, pruimen, bramen, vijgen en soms cacao. De kruidigheid doet denken aan drop, laurier en leer. 


Hieronder een afbeelding om linker en rechteroever duidelijker in beeld te brengen. Bij de afbeelding ga je uit van onder naar boven anders komt bovenstaande theorie niet overeen met de afbeelding. ;) 


Voor mijn proefervaring heb ik dit keer gebruik gemaakt van een wijn van de linkeroever Chateau du Tertre en de andere van de rechteroever Chateau La Fleur. Om de vergelijking zo goed mogelijk te doen heb ik van beide wijnen het jaar 2011 genomen en om het enigzins betaalbaar te houden heb ik van beide wijnen een half flesje van 37,5 cl gekocht. Links op foto:
Chateau Du Tetre (linkeroever)
Cabernet Sauvignon 40%
Merlot 35%
Cabernet Franc 20%
Petit Verdot 5%

Rechts op foto:
Chateau La Fleur (rechteroever)
Merlot 92%
Cabernet Franc 8%

Resultaat: 
Hieruit blijkt maar eens hoe moeilijk het is om echt grote verschillen te proeven. Ik vind zelf de chateau du Tertre meer in balans en iets meer diepgang hebben. Bij de Chateau La Fleur proef ik zeker nadat hij wat langer geopend is duidelijk drop. Het aparte is dat het lijkt alsof ik in de Chateau La Fleur meer tannines waarneem dan in de Chateau du Tertre, maar dit zou ook een verschil in tijd dat de wijnen op hout hebben gerijpt kunnen verraden. Beide wijnen zijn echt heerlijk en doen het uitstekend bij een heerlijke steak of lamsbout. 

Hieronder nog een filmpje van Chateau Du Tertre:

You need Adobe Flash Player to view this content.


Rss_feed